Tuesday, April 2, 2013

Spring Camp UK '13: Fafirru Ilallah!

Assalamualaikum.

dalam hidup, kita dihidangkan dengan terlalu banyak pilihan sehingga ada waktunya hati membulatkan tawakal kepada Allah untuk digerakkan ke arah pilihan yang terbaik. dhaifnya diri sebagai manusia, tidak punya daya untuk menjarakkan pandangan jauh ke hadapan sehingga menyukarkan hati dan akal untuk menegaskan pilihan. dan begitulah keadaan saya seminggu sebelum spring camp berlangsung. hati tidak tenteram memikirkan samada untuk mengikuti spring camp atau ke daurah pemuda syurga yang berlangsung warwick pada weekend yang sama. memandangkan kedua-duanya menjanjikan ganjaran ilmu yang lumayan, saya keliru dalam membuat pilihan. 

dua hari sebelum spring camp, saya membulatkan tekad menyerahkan hati kepada Allah untuk ditentukan pilihan yang terbaik buat saya. sungguh-sungguh saya memohon kepada Allah agar natijah pilihan itu akan memberikan saya sesuatu - sesuatu yang lebih dari sekadar ilmu. dan akhirnya, malam sebelum spring camp berlangsung, naqibah mendaftarkan nama saya untuk menyertai spring camp (kerana pada waktu itu pendaftaran secara formal sudah ditutup).

dan alhamdulillah thumma alhamdulillah, saya, insya-Allah, menemukan apa yang saya perlukan di spring camp itu - pembakar semangat yang telah lama lesu.
"Belum tibakah waktunya bagi orang-orang yang beriman untuk secara khusyuk mengingat Allah dan mematuhi kebenaran yang telah diwahyukan (kepada mereka), dan janganlah mereka (berlaku) seperti orang-orang yang telah menerima kitab sebelum itu kemudian mereka melalui masa yang panjang sehingga hati mereka menjadi keras. Dan banyak di antara mereka menjadi orang-orang fasik." - (Al-Hadid: 16)
3 tahun dalam dunia d&t merupakan satu tempoh yang sangat lama bagi saya. bermacam episod dan fasa tarbiyyah yang dihadapi sehingga saya jadi lebih kenal dan faham tentang dunia ini. sedang ada yang melonjak dalam tempoh 3 tahun, saya bahkan semakin merapuh. daurah, usrah dan program terus dihadiri tetapi saya sedar ada sesuatu yang telah hilang dari saya - semangat yang berkobar-kobar dan rasa cinta yang mendalam. eh, bukan. semangat dan cinta itu masih ada. tetapi yang saya rindukan adalah semangat dan cinta yang serupa sewaktu waktu mula-mula kembali mengenal ad-deen ini. dan di spring camp, Allah mengingatkan saya kembali tentang rasa itu melalui bidadari-bidadari yang ada di sekitar saya. T____T

masya-Allah, saya sangat tersentuh dengan semangat adik-adik untuk berubah dan kembali mengenal Islam. semangat mereka untuk memperbaiki diri demi menjadi ejen-ejen perubahan untuk membaikkan kondisi ummah dan memanifestasikan Islam sebagai rahmatan lil-'alamin. semangat mereka untuk mendapatkan maghfirah dan redha Allah. semangat mereka yang berlumba-lumba mengejar syurgaNya. Allahu, tak terungkap perasaan waktu memerhatikan dan bercakap-cakap dengan mereka. saya jadi teringat akan seorang saya di awal tarbiyyah. dan semangat adik-adik ini yang saya pinjam untuk balik membina kekuatan dan kembali mendapatkan 'saya yang telah hilang'. 

terlalu banyak priceless experience dan valuable lessons yang saya peroleh dari SCUK '13. i can't describe in words how happy and grateful i am that Allah had chose me to be there. saya pergi ke sana tanpa apa-apa expectation. saya menyerahkan hati sebulat-bulatnya kepada Allah untuk mentarbiyyah saya mengikut caraNya yang terbaik buat saya. subhanallah walhamdulillah, apa yang saya peroleh dari mukhayyam ini adalah sebenar-benarnya apa yang saya perlukan - lebih dari sekadar ilmu: perasaan yang benar-benar memacu saya ke hadapan, yang menarik saya untuk kembali berlari menuju Allah!

jazakumullah khairan kathira adik-adik untuk hadiah yang amat bermakna yang tanpa sedar kalian telah berikan kepada hamba Allah yang dhaif ini. semoga Allah tetap memelihara kalian di atas jalan menujuNya. jikalau kita tidak lagi berpeluang bertemu di dunia ini, semoga Allah mengumpulkan kembali sekalian kita di syurga nanti. Ana uhibbukunna fillah! 

No comments: